Aktuality

V sobotu 26.dubna 2014 začala v Lenoře již 12. sezóna tradičního veřejného pečení chleba v obecní peci.
Veškeré dobroty, které napeče kolektiv pekařského mistra Augustýna Sobotoviče, nositele titulu „Fachman roku“ a držitele certifikátu Originální šumavský produkt, se díky sponzorům rozdávají zdarma. Dobrovolný příspěvek od návštěvníků dostanou už tradičně zdravotně postižené děti.
Pečení můžete navštívit každou poslední sobotu v měsíci.
Samotná pec vznikla v roce 1837 a sloužila s několika dalšími v obci chudým. V polovině minulého století byla prohlášena za kulturní památku. Od roku 1998 se v ní opět peče zásluhou Václava Mráze. Ten dal impuls ke vzniku Velké lože pecařské, která pec opravila. Další oprava se uskutečnila v říjnu 2007.
Před samotným pečením je ale třeba nejdříve v peci zatopit a vyhřát ji asi na teplotu 220 stupňů. Potom se vymetou uhlíky a vytře se mokrým hadrem. Vhozením mouky na prostor pro pečení pak mistr pozná, jestli je v peci vhodná teplota, nebo jestli se musí nechat trochu vychladnout.
Nejdříve se sází housky, které jsou z jednoho kousku těsta, potom místní specialita – lenorská česneková placka a nakonec chleba, který v peci stráví asi hodinu. V čase Velikonoc nebo vánočních svátků se pečou také bochánky nebo vánočky. Veškeré pečivo se rozdává zdarma…